espa logo
kinoume site logo
GR | EN

Πρωτόγονη Έκφραση | Ελένη Χατζηγεωργίου | κύκλοι συναντήσεων

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο 2015 έχουμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο studio μια ομάδα Πρωτόγονης Έκφρασης με την Ελένη Χατζηγεωργίου σε 3 σεμιναριακούς κύκλους / 6 συναντήσεις με συγκεκριμένη θεματολογία.

 

1ος Κύκλος: 2 συναντήσεις, Κυριακή 18 Ιανουαρίου και 15 Φεβρουαρίου 2015: Μύθοι από το παρελθόν.

2ος Κύκλος: 2 συναντήσεις, Κυριακή 22 Μαρτίου και 26 Απριλίου 2015: Ο προσωπικός μου μύθος.

3ος Κύκλος: 2 συναντήσεις, Κυριακή 17 Μαίου και 14 Ιουνίου 2015): Ένας συλλογικός μύθος στο σήμερα.

 

Ξεκινώντας από μια «βουτιά» στην πλούσια πηγή της ελληνικής μυθολογίας, θα αφεθούμε στη μαγεία που ασκεί σε καλλιτεχνικό και ψυχολογικό επίπεδο η δύναμη του συμβολισμού. Θα δούμε πως οι μύθοι του παρελθόντος διαπραγματεύονται καίρια θέματα σχετικά με τον άνθρωπο, επίκαιρα και διαχρονικά, πανανθρώπινα και παγκόσμια, αφήνοντας το σώμα να μιλήσει μέσα από αυτά.

Στον δεύτερο κύκλο με θέμα «Ο προσωπικός μου μύθος», θα χρησιμοποιήσουμε υλικό που έχει αναδυθεί από τη δουλειά με τους μύθους, με στόχο να επιλέξουμε τα στοιχεία εκείνα που μας «μιλούν» περισσότερο στο σήμερα ή και να δημιουργήσουμε τα δικά μας σύμβολα ( νέους ήρωες, θεούς, τόπους ή αντικείμενα), προκειμένου να υφάνουμε τον προσωπικό μας μύθο, στη δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής μας.

Τέλος, από τον προσωπικό μύθο, θα περάσουμε στη δημιουργία ενός μύθου που μας εκπροσωπεί σε συλλογικό, κοινωνικό επίπεδο, δουλεύοντας στον τρίτο κύκλο κατεξοχήν ως ομάδα και στήνοντας μια τελική χορογραφία που θα ενέχει και τις τρεις διαστάσεις του χρόνου (παρελθόν-παρόν-μέλλον) και τελικά θα ανοίγει έναν νέο «τόπο» συνάντησης, όπου ο καθένας πιο ολόκληρος και συνειδητός ορίζει τη θέση του και ως άτομο και ως μέλος μιας ευρύτερης ομάδας.

 

έναρξη 18 Ιανουαρίου

κάθε συνάντηση έχει διάρκεια 2,5 ώρες (12.00-14.30)

ελάχιστος αριθμός ατόμων ομάδας: 8

 

κόστος συμμετοχής

120 ευρώ για τις 6 συναντήσεις

50 ευρώ για 2 συναντήσεις (ένας κύκλος)

30 ευρώ για 1 συνάντηση (drop in)

για την κράτηση θέσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή 30 ευρώ μέχρι τις 12/1 - η εξόφληση του ποσού γίνεται με την έναρξη του σεμιναρίου

 

για δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε μαζί μας!

δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για την Ελένη Χατζηγεωργίου

 

Σημείωση:

Η εμπειρία στη βιωματική αυτή ομάδα εξελίσσεται σταδιακά και ολοκληρώνεται στους τρεις αυτούς κύκλους. Επομένως, απαιτεί τη δέσμευση στις συναντήσεις προκειμένου να ωφεληθεί ο κάθε συμμετέχοντας όσο περισσότερο μπορεί. Eάν κάποιος δεν έχει τη δυνατότητα να τους παρακολουθήσει όλους, μπορεί να συμμετέχει μεμονωμένα στον πρώτο ή/και τον δεύτερο κύκλο, με την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί τουλάχιστον στις 4 συναντήσεις για να ολοκληρώσει την προσωπική του δουλειά αποκομίζοντας κάποιο νόημα. Drop-in (παρουσία σε μεμονωμένα μαθήματα) έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κανείς ΜΟΝΟ από τον 1ο και τον 2ο κύκλο, όπου η κάθε συνάντηση θα είναι αυτοτελής. Τέλος, στον τρίτο κύκλο και την τελική χορογραφία, μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα άτομα εκείνα που θα έχουν παρακολουθήσει πλήρως τους 2 πρώτους κύκλους.

 

Η Πρωτόγονη Έκφραση ως μορφή Xοροθεραπείας (Danse Rythme Thérapie):

Πρόκειται για ένα συνθετικό μοντέλο χοροθεραπείας, το οποίο συνδυάζει αρχές της ψυχανάλυσης με την ανθρωπολογική, φιλοσοφική και κοινωνιολογική έρευνα.

Ο όρος «πρωτόγονος» αναφέρεται σε ό,τι είναι παγκόσμια «πρώτο» στον άνθρωπο.

Από την αρχή της ιστορίας του ανθρώπου, ο χορός και το τραγούδι ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα και αποτελούσαν μέρος όλων των δραστηριοτήτων των ανθρώπων επιτρέποντας τους να είναι συμμετέχοντες δημιουργοί και όχι μόνο θεατές.

Η Πρωτόγονη Έκφραση δεν αναπαράγει κινήσεις κάποιου συγκεκριμένου πολιτισμού αλλά βασίζεται στα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους φυλετικούς χορούς και είναι κοινά σε όλους τους πολιτισμούς. Αυτά είναι: Η σημασία της ομάδας, η δυναμικότητα του ρυθμού, η επαφή με το έδαφος (τη γη), η απλότητα των κινήσεων, η επανάληψη, η χρήση κωδικοποιημένων κινήσεων, η χρήση της φωνής και του τραγουδιού, η χαρά και ο ενθουσιασμός.

Δίνει κεντρική θέση στην κοινωνική διάσταση του ρυθμού ως κοινή βάση, κοινή γλώσσα για όλους τους ανθρώπους. Αναζητά την ουσία στην ανθρώπινη κίνηση που μπορεί να οδηγήσει το άτομο να κατοικήσει την κίνηση του «μέχρι το τέλος» με τον ύψιστο βαθμό «παρουσίας» μέσα στην ομάδα.

 Σε επίπεδο γενετικό, ο όρος «πρωτόγονος» αναφέρεται στο τι είναι «πρωτογενές», «πρωταρχικό» και στην εξέλιξη του ατόμου.

Η πρώτη μας επαφή με το περιβάλλον όταν ακόμη ήμασταν έμβρυα ήταν ο ήχος των καρδιακών παλμών και της αναπνοής της μητέρας. Η χοροθεραπεία μέσω της Πρωτόγονης Έκφρασης προτείνει κινήσεις πάνω στον ήχο του αφρικάνικου τύμπανου (djembe), ο ήχος του οποίου προσιδιάζει στον καρδιακό παλμό. Ενεργοποιεί έτσι και συντονίζει τους οργανικούς ρυθμούς που δομούν το ανθρώπινο σώμα με τη μουσική και το «καλεί» σε κίνηση. Ο ρυθμός αυτός παρέχει ταυτόχρονα ασφάλεια και διέγερση, οργανώνει και αποκαθιστά την ισορροπία ανάμεσα στο χρόνο, το χώρο και το σώμα. Προδιαθέτει τον άνθρωπο να σχετιστεί με τους άλλους, να επανασυνδεθεί με τον εξωτερικό κόσμο και να αναζητήσει την ανεξαρτησία του.

Στα πλαίσια της ομάδας, στήνεται ένας διάλογος μη-λεκτικός, χρησιμοποιώντας ως σύμβολο, το σώμα, την κίνηση, το βλέμμα, το ρυθμό, τη φωνή και το τραγούδι. Το σύμβολο είναι φορέας πολλαπλών σημασιών, που προέρχονται τόσο από το προσωπικό ασυνείδητο του ατόμου όσο και από το συλλογικό ασυνείδητο της κάθε κοινωνίας, κουλτούρας και εποχής. Με την ιδιότητα αυτή αναδύει συναισθήματα και εικόνες μια και ανακινεί τη μνήμη του σώματος του ατόμου. Μέσα από την επανάληψη της κίνησης ο κάθε συμμετέχοντας έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να «κατοικήσει» το σώμα του αλλά και να αρχίσει να προσδίδει το δικό του νόημα, να χορεύει την προσωπική του ιστορία, χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει γι’ αυτήν, καταλήγωντας έτσι συγχρόνως σε μια δημιουργία καλλιτεχνική η οποία, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, τον χαρακτηρίζει και τον εκπροσωπεί και σε επίπεδο ψυχικό.

 Η Πρωτόγονη Έκφραση δρα ολιστικά καθότι γυμνάζει, αποκαθιστώντας τη σωστή στάση του σώματος και του βαδίσματος στον κάθετο άξονα και δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας καλύτερης επαφής με το σώμα, τα συναισθήματα, τις σκέψεις μας και το όριο στην επαφή με τον άλλον. Επίσης, βοηθάει στην εκφόρτιση μυικών εντάσεων και άγχους και τη μετουσίωση της ενέργειάς μας σε καλλιτεχνικά σχήματα μέσα στο κλίμα μιας ευχάριστης συλλογικής εμπειρίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα χαράς και δημιουργίας και μέσα από την τέχνη, το κυριότερο που προσφέρει είναι η ευχαρίστηση και η δυνατότητα να ξαναβρεί και να εκφράσει ο καθένας μας την επιθυμία για ζωή και παιχνίδι.