espa logo
kinoume site logo
GR | EN

Νίνα Δίπλα | Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού | Η σημασία της λεπτομέρειας

27-28-29 Δεκεμβρίου 2012
11.00-14.00

Η μέθοδος της Νίνα Δίπλα, εμπνευσμένη από τις διδαχές της "Folkwang Hochschule, Pina Bausch", εστιάζει στο βάρος, την ενέργεια, την αναπνοή και την ποιότητα της κίνησης. Ο χορευτής πρέπει να προβάλει τη δική του "αλήθεια", να αφουγκραστεί ουσιαστικά το σώμα του, ώστε να αποβάλει κάθε τάση μίμησης. Το σεμινάριο δίνει έμφαση στην σημασία της λεπτομέρειας, αλλά και στην απλότητα της δράσης. Ο μαθητής καλείται να βιώσει τόσο τον εσωτερικό όσο και τον εξωτερικό του χώρο μέσα από προτάσεις που, παράλληλα, τον παροτρύνουν να εμβαθύνει στο χορογραφικό του λεξιλόγιο. Αρχικά, σε απόλυτη ηρεμία, το σώμα ξυπνάει. Εν συνεχεία ο μαθητής διασχίζει το χώρο αλλάζοντας, σταδιακά, επίπεδα, χρησιμοποιώντας και έχοντας επίγνωση των μετατοπίσεων του κέντρου βάρους του. Σταδιακά οι ασκήσεις μετατρέπονται σε χορό. Μετά από μιάμιση ώρα το σώμα έχει πλέον καταγράψει εντυπώσεις, περιβάλλεται και πάλλεται από μία ιδιαίτερη ενέργεια. Έχει αποδεσμευτεί από κάθε είδους περιορισμούς και έχει αφομοιώσει τις νέες χορογραφικές προτάσεις, μετατρέποντας τις σε μοναδικές καταθέσεις ψυχής.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται πρακτικά με τον χορό και το θέατρο.

δείτε εδώ φωτογραφίες από το

Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού | Νίνα Δίπλα | Η σημασία της λεπτομέρειας

Η Νίνα Δίπλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1980 ως το 1985 υπήρξε μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής. Ξεκίνησε κλασικό χορό με την Άσπα Φούτση, συνέχισε με τον Daniel Lommel κι έπειτα σπούδασε στο Εθνικό Κέντρο Χορού Rosella Hightower των Καννών. Σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με το Εθνικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια σπούδασε στην Folkwang Hochschule του Essen, απ’ όπου έλαβε το δίπλωμά της το 1993. Έγινε μέλος του Folkwang Tanz Studio (FTS) και δούλεψε μεταξύ άλλων για την Pina Bausch, με την οποία χόρεψε στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».
Από το 1999, συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια με διάφορους χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες. Εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου στο Tanz Wuppertaler Theater (Pina Bausch) για την επανέκδοση του «Tannhäuser». Η Νίνα ζει σήμερα στο Παρίσι. Έχει λάβει το Κρατικό Δίπλωμα Παιδαγωγικής και διδάσκει στην ERAC (Σχολή Δραματικής Τέχνης των Καννών) ως καθηγήτρια χορού. Διδάσκει επίσης στο Centre National de la Danse του Παρισιού και της Λυόν, στο Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse της Λυόν, στη « Ménagerie de Verre » στο Παρίσι, στο Studio Kelemenis, στην ομάδα του Philippe Saire στη Γενεύη, στην ομάδα της Christiane Blaise, στο Centre Chorégraphique της Tours και κάνει σεμινάρια στο εξωτερικό (Γερμανία, Ελλάδα, Σλοβενία).
Το 2006, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Μαρία Γυπαράκη για την όπερα «Η Αριάδνη της Νάξου», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Πάτρας (Ελλάδα).
Το 2006, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Anne Alvaro για την παράσταση «Esprit-Madeleine», που παρουσιάστηκε στο Théâtre National de Chaillot, και για το «Troïlus et Cressida» που ανέβηκε στο «Maison de Maria Casarès» στην Alloue και το 2007 στο CDD στο Montreuil.
Το 2007, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Jean-Pierre Vincent για την παράσταση «Une Oréstie » που ανέβηκε στο Théâtre de l’Aquarium (Cartoucherie, Paris).
Το 2007-2008, μετά την συμμετοχή της στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Colina », έγινε σαφής η ανάγκη της να συνεχίσει να δουλεύει πάνω στη χορογραφική δημιουργία.
Έχει παρουσιάσει το ντουέτο « STOL » (πρώην «Gravity»), που στεγάστηκε στη Μασσαλία (στο Τhéâtre les Bernardines) και σήμερα φιλοξενείται στο Centre Chorégraphique της Orléans (J.Nadj).
Το 2007-2008, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Claudia Stavinsky :
Για την παράσταση «Jeux Doubles» που παρουσιάστηκε στο Théâtre des Célestins στη Λυόν.
Για την παράσταση «La boite à Zouzous», κονσέρτο με την Orchestre National της Λυόν.
Αυτήν τη στιγμή, η Νίνα Δίπλα δουλεύει πάνω σ’ ένα καινούριο project για 12 χορευτές με τίτλο «ΚΥΜΑ» κι ένα SOLO με τίτλο « Une attraction invisible » και σήμερα συνεργάζεται με την «École du CCN Roubaix, Carolyn Carlson» ως guest χορογράφος 2010- 2012.
Έχει προσκληθεί ως χορογράφος/παιδαγωγός στο Conservatoire d’ Art Dramatique του Montpellier, υπό τη διεύθυνση της Ariel Garzia Valdés. Τον Μάιο του 2008 συνεργάστηκε με το Atelier de Paris - Cartoucherie και τον Josef Nadj (χορογραφικό σεμινάριο AFDAS). Για την σεζόν 2011-2012, η Νίνα Δίπλα έχει προσκληθεί στη Γαλλία (CND, διάφορα CCN) και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Καναδάς, Ελλάδα, Σλοβακία, Iταλία, Ιαπωνια, Περου, Αργεντινη, Γερμανια, Σερβια, Χιλή, Γαλλία, Σουηδία ...) ως χορογράφος και παιδαγωγός.