espa logo
kinoume site logo
GR | EN

Νίνα Δίπλα | Σεμινάριο Σύγχρονου Χορού | 21-13.12.14

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, φιλοξενούμε στο studio για τρίτη συνεχόμενη χρονιά τη Νίνα Δίπλα, για ένα τριήμερο σεμινάριο σύγχρονου χορού!

 

21 | 22 | 23 Δεκεμβρίου 2014

12.00-15.00

 

Η μέθοδος της Νίνα Δίπλα, εμπνευσμένη από τις διδαχές της Folkwang Hochschule -Pina Bausch εστιάζει στο βάρος, την ενέργεια, την αναπνοή και την ποιότητα της κίνησης. Ο χορευτής πρέπει να προβάλει τη δική του αλήθεια, να αφουγκραστεί ουσιαστικά το σώμα του, ώστε να αποβάλει κάθε τάση μίμησης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ασχολούνται πρακτικά με τον χορό και το θέατρο. Θα εξερευνήσουμε τη σημασία του χρόνου και τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τον παρατηρήσουμε κατά τη διαδικασία της δημιουργίας. Θα εστιάσουμε στην εσωτερική ακοή μας κατά τη διάρκεια της δράσης την ώρα του τεχνικού μαθήματος.

 

Η Νίνα Δίπλα είναι χορεύτρια και χορογράφος. Έζησε 14 χρόνια στη Γερμανία (Essen / Wuppertal), όπου μαθήτευσε κοντά στην Pina Βausch. Έχει συνεργαστεί με ποικίλους χορογράφους (Pina Bausch, Susane Linke, Daniel Goldin, Rainer Behr, Raffaella Giordano, Ramon Oller, Christine Fricker, Bernd Uwe Marsan) με  συνθέτες και σκηνοθέτες (Θεόδωρος Τερζόπουλος, Tadashi Sujuki, Μαρία Γυπαράκη, Anne Alvaro, Jean Rierre Vincent, Claudia Stavinsky, Ariel Garcia Valdes, Reinhard Bub). Τα τελευταία χρόνια, έχει προσκληθεί στη Γαλλία (Centre National De la Danse, διάφορα Χορογραφικά κέντρα CCN ) και στο εξωτερικό (Βραζιλία, Καναδάς, Ελλάδα, Σλοβακία, Ιταλία, Ιαπωνία, Περού, Αργεντινή, Γερμανία, Σερβία, Χιλή, Γαλλία, Σουηδία, Κορέα, Ρουμανία) ως χορογράφος και παιδαγωγός.

 

κόστος συμμετοχής

70 ευρώ /60 ευρώ για τους μαθητές του studio (κάρτες σε ισχύ)

για την κράτηση θέσης είναι απαραίτητη η προκαταβολή 20 ευρώ, μέχρι τις 16/12 -η εξόφληση του ποσού γίνεται με την έναρξη του εργαστηρίου.

 

για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, επικοινωνήστε μαζί μας!

 

 

Αναλυτική βιογραφία

Η Νίνα Δίπλα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Από το 1980 ως το 1985 υπήρξε μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας ρυθμικής γυμναστικής. Ξεκίνησε κλασικό χορό στην Θεσσαλονίκη κι έπειτα σπούδασε στο Εθνικό Κέντρο Χορού Rosella Hightower των Καννών. Σε ηλικία 17 ετών υπέγραψε το πρώτο της συμβόλαιο με το Κρατικο Θέατρο της Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια σπούδασε στην Folkwang Hochschule του Essen, απ’ όπου έλαβε το δίπλωμά της το 1993. Έγινε μέλος του Folkwang Tanz Studio (FTS) και δούλεψε μεταξύ άλλων για την Pina Bausch, με την οποία χόρεψε στην «Ιεροτελεστία της Άνοιξης».

Από το 1999, συνεργάζεται ως ερμηνεύτρια με διάφορους χορογράφους, συνθέτες και σκηνοθέτες. Εργάστηκε ως βοηθός χορογράφου στο Tanz Wuppertaler Theater (Pina Bausch) για την επανέκδοση του «Tannhauser». Η Νίνα ζει σήμερα στο Παρίσι. Έχει λάβει το Κρατικό Δίπλωμα Παιδαγωγικής και διδάσκει στην ERAC (Σχολή Δραματικής Τέχνης των Καννών) ως καθηγήτρια χορού. Διδάσκει επίσης στο Centre National de la Danse του Παρισιού και της Λυόν, στο Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse της Λυόν, στη « Menagerie de Verre » στο Παρίσι, στο Studio Kelemenis, στην ομάδα του Philippe Saire στη Γενεύη, στην ομάδα της Christiane Blaise, στο Centre Choregraphique της Tours και κάνει σεμινάρια στο εξωτερικό (Γερμανία, Ελλάδα, Σλοβενία).

Το 2006, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Μαρία Γυπαράκη για την όπερα «Η Αριάδνη της Νάξου», που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Πάτρας (Ελλάδα).

Το 2006, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Anne Alvaro για την παράσταση «Esprit-Madeleine», που παρουσιάστηκε στο Theatre National de Chaillot, και για το «Troilus et Cressida» που ανέβηκε στο «Maison de Maria Casares» στην Alloue και το 2007 στο CDD στο Montreuil. Το 2007, συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Jean-Pierre Vincent για την παράσταση «Une Orestie » που ανέβηκε στο Theatre de l’Aquarium (Cartoucherie, Paris).

Το 2007-2008, μετά την συμμετοχή της στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Colina », έγινε σαφής η ανάγκη της να συνεχίσει να δουλεύει  πάνω στη χορογραφική δημιουργία. Έχει παρουσιάσει το ντουέτο « STOL » (πρώην «Gravity»), που στεγάστηκε στη Μασσαλία (στο Τheatre les Bernardines) και σήμερα φιλοξενείται στο Centre Choregraphique της Orleans (J.Nadj).

Το 2007-2008, συνεργάστηκε με την σκηνοθέτη Claudia Stavinsky : Για την παράσταση «Jeux Doubles» που παρουσιάστηκε στο Theatre des Celestins στη Λυόν. Για την παράσταση «La boite a Zouzous», κονσέρτο με την Orchestre National της Λυόν.

Το 2010 η Νίνα Δίπλα δουλεύει πάνω σ’ ένα καινούριο project για 12 χορευτές με τίτλο  «ΚΥΜΑ» κι ένα SOLO με τίτλο «Une attraction invisible» και συνεργάζεται με την  «Ecole du CCN Roubaix, Carolyn Carlson» ως guest χορογράφος για το 2010- 2012.

Το 2012-2013  η Νίνα Δίπλα δουλεύει σε residency στο χορογραφικό κέντρο του Josef Nadj για το Solo "ROSA",   το οποίο παρουσιάζει στην Ευρώπη, Λατινική Αμερική και Ασία.

Το 2013-2014 συνεργάζεται  ως χορογράφος με το "Αntagon Theater Action " στην Φρανκφούρτη για την παράσταση "FAUST 3" και με τους μουσικούς Arthur H, "TRYO".